ابوحنیفه دینوری:دانشمند
منبع مطلب از ویکی پدیا است.در اینجا عکس کتاب دانشمندان کوردیش را میگذارم.زیرا که اگر در این کتاب که هنوز نام دینوری را در آن بررسی نکرده ام نباشد مسلمن در کتاب تاریخ مشاهیر اثر بابا مردوخ که به علما در هر کجای نژاد کوردیش پرداخته،موجود هست و یا در کتب دیگر نیز.اما بیوگرافی خود مشخص و مفید است.در هر حال دینوری کتابی با عنوان(( الاکراد))نیز دارد که از چاپ آن مطلع نیستم.
احمدبن داودبن ونند معروف بهابوحنیفه دینوری، زادگاه وی دینور در کرمانشاه و بهتاریخ تقریبی (۸۲۸ - ۸۸۹ میلادی) برابر با (۲۲۲ - ۲۸۲ هجری قمری) در دوران سامانیان است. تحصیلات خود را در اصفهان، کوفه و بصره بهپایان رساند و از محضر اسحاق سکیت و پسرش یعقوب سکیت بهرهها گرفت. دینوری، گیاهشناس، مورخ، جغرافیادان، ستارهشناس و ریاضیدان، نحوی و لغتشناس بوده و بهعلوم آشنائی داشته است. یکی از آثار معروف او «کتابالنبات» است که بهشناخت گیاهان اختصاص داشته و بهتأیید کارشناسان این رشته، دینوری اطلاعات مندرج در این کتاب را براساس تحقیق و تتبع خود استخراج نموده است و دیگران از او نقل قول کردهاند. لکلرک درباره او گفته است:
(امیدوارم که تصویر از اینترنت اشتباه نباشد)
ابوحنیفه بزرگترین گیاهشناس ِ مشرقزمین است و از اینکه ابن ابی اصیبعه از ترجمه حال او غفلت کرده تعجب میکند و میگوید ابن بیطار نام پنجاه گیاه را که گذشتگان از آن شناختی نداشتند از ابوحنیفه نقل میکند و در همهجا مشهود و هویداست که دینوری بهنقل اکتفا نکرده و خود بهنفسه، انواع گیاهان ِ نامبرده در کتاب ِ خود را دیده و بهتشریح آنها پرداخته است. از کتابهای دیگر او کتابالاکراد است که پیرامون اصل و نسب کردها نوشته است. کتابهای تاریخ او بین سالهای (۱۸۸۸ - ۱۹۱۲ میلادی) بهوسیله «ولادیمیر گیرگاس» و «کراخکوفسکی» در شهر لیدن ِهلند بهزبان فرانسه ترجمه و انتشار یافتهاست. تاریخ مرگ وی را در آخرین هفته مارس 895 میلادی ذکر کرده اند.
- کتاب تفسیرالقران
- کتابالانواء (انواء = جمع نوء و بهمعنی سقوط ستاره در مغرب است)
- کتاب اصلاحالمنطق
- کتاب لحنالعامه
- کتابالفصحا
- کتاب حسابالدور والوصایا
- کتابالزیج
- کتابالنبات (در دو جلد)
- کتابالجبر والمقابله
- کتاب جواهرالعلم
- کتابالرد علی رصدالاصبهانی
- کتابالشعر و الشعراء
- کتابالتاریخ
- کتاب اخبارالطوال (شاید همان کتابالتاریخ باشد)
- کتاب فیحسابالخطائین
- کتابالبلدان
- کتابالقبلة والزوال
- کتابالبحث فیحسابالهند
- کتابالجمع والتفریق
- کتاب نوادرالجبر
- کتابالاکراد